Operatie Hanokmin

Standaard
 
 
 
 
 
 
2 Votes

 


Gastrecensie Hannie van Grol: Operatie Hanokmin van Ronnie Rokebrand is het verhaal over de journalist Mike. Het boek begint in Senegal als Mike getuige is van een gruwelijke moord op de mooie Michelle. Hij is hier zo van ontdaan (de beelden blijven hem achtervolgen in nachtmerries), dat hij besluit deel te nemen aan een geheime operatie, Hanokmin genaamd, om de dood van haar te wreken. Zijn geheime missie met nog wat anderen is om een gevaarlijke man in Afrika uit te schakelen en ook een opleidingskamp van de terreurorganisatie Al-Qaida te vernietigen. Het plan is het vliegtuig waarmee deze persoon zal arriveren neer te schieten. Maar de informatie blijkt niet te kloppen. In plaats daarvan wordt een vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira met twee SAM 7 raketten neergeschoten. Dat werkt als een lont in het kruitvat en de stammenstrijd tussen Hutu’s en Tutis’s laait weer op. De mannen van operatie Hanokmin moeten vluchten en vechten om in leven te blijven.

Rokebrand beschrijft deze vlucht zeer uitgebreid (had hier en daar iets ingekort kunnen worden) en met alle bloederige details die de stammenoorlog met zich meebrengt. Je krijgt de neiging het boek af en toe weg te leggen, omdat de beschrijving wel erg rauw en realistisch is: wrede afslachtingen, moordpartijen en respectloos omgaan met het leven van anderen! Maar toch blijft het verhaal boeien en de spanning om te weten hoe het uiteindelijk af zal lopen, houdt je aandacht gevangen.

Erg mooi zijn de beschrijvingen van de natuur van Afrika. Hierin is duidelijk te zien dat Rokebrand reisagent was en veel van Afrika zelf gezien en ontdekt heeft.

Het is knap een zo actueel thema als thriller neer te zetten. Er blijkt heel veel kennis van zaken uit. Soms ook zo gedetailleerd weergegeven dat het moeilijk is om alle hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Al met al een prijzenswaardig debuut. Hopelijk verschijnt er meer van zijn hand.
Ik waardeer het boek met vier sterren.

★★★★
Titel: Operatie Hanokmin
Leesfragment
Auteur: Ronnie Rokebrand
Uitgeverij: LetterRijn
Categorie: Thrillers
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 270
ISBN13: 9789491875526
Verkrijgbaar sinds: Mei 2018
Recensent: Hannie van Grol
Datum recensie: 26-05-2018